arabica czy robusta?

arabica czy robusta?

Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją pić?
Historia kawy rozpoczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i używali owoce kawowca. Niemniej jednak w owym czasie nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, czyli pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele kucharzyli owoce kawowca i wzburzali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano specjalnie w praktycznych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Dużo stuleci w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została opracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, by można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a wobec tego jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w takim razie raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc przeróżne modyfikacje, żeby zdobyć przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Dziś większość spożywanych artykułów jest dla nas niezmiernie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga ogromnego trudu. kiedy wynaleziono kawę Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niesłychanie sporadyczne przypadki. Wobec tego też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a także należytego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film